Kropp Challenge

En utmaning och ett äventyr för alla.

Om Kropp Challenge

Kropp Challenge är en utmaning och ett äventyr för alla. Du kan starta hemifrån, oavsett var du bor, cykla till Sveriges högsta berg, klättra upp till toppen för att sedan ta dig ner och hemåt igen. Självklart kan du starta från Skinnarviksberget i Stockholm där Göran själv började den 16 oktober 1995. Du får självfallet också välja att cykla till och bestiga det högsta berget i något annat land, precis som Göran gjorde. Det viktiga är att du cyklar till berget, bär in din packning själv, tar dig hela vägen till toppen, tillbaks ner och sedan hem igen – allt av egen kraft.

Oavsett vilket berg du väljer och hur långt du cyklar så följer du i Göran Kropps fotspår – i tanke och vision. Alla kan, utifrån sina egna förutsättningar, visa och bevisa att det med egna krafter går att ta sig både långt och högt.

I första hand gör du äventyret för att utmana dig själv och för att ha ett mål att se fram emot. Du tränar och förbereder expeditionen, du genomför den och får uppleva stora delar av Sverige och vår fantastiska natur på ett sätt du kanske inte gjort tidigare, du får tid för egna tankar och funderingar längs vägen.

Dessutom bidrar du med ditt deltagande till Nepal då anmälningsgiften i Kropp Challenge oavkortat går till att stödja människor i Nepal och du fortsätter därigenom det arbete som Göran påbörjade när han engagerade sig i Wongchu Shepas skola i Chyangba redan 1997.

Det finns ingen tidsbegränsning för Kropp Challenge, du startar när du vill och tar den tid det behöver.

Alla deltagare i Kropp Challenge får en egen sida här på webbplatsen, så att alla kan följa ditt äventyr. Du väljer själv hur mycket du vill uppdatera och vilka kanaler du vill använda, t ex Instagram.

Om Sweden-Everest Solo Expedition 1995/96

Hösten 1995 gav sig Göran Kropp iväg på en episk expedition som uppmärksammades i hela klätter- och äventyrsvärlden och som även gav honom ett enormt genomslag hos en bredare publik. Tanken var att av egen kraft hemifrån ta sig tur och retur till toppen av världens högsta berg, helt utan hjälp och support utifrån. Bakgrunden var dels en tyst protest mot alla de kommersiella expeditioner som börjat exploatera berget utan respekt för varken människorna eller naturen, men också en vilja att bevisa att det går att nå toppen på andra sätt.

Startade den 16 oktober 1995

Göran startade från Yttersta Tvärgränd, Skinnarviksberget, i Stockholm den 16 oktober 1996, cyklade genom Sverige ner till Trelleborg var han tog färjan över till Tyskland och fortsatte sedan att cykla genom Tyskland, Tjeckien, Slovakien, Ungern, Rumänien, Bulgarien, Turkiet, Iran, Pakistan, Indien och slutligen Nepal.

"En tyst protest mot alla de kommersiella expeditioner som börjat exploatera berget utan respekt för varken människorna eller naturen"

Väl framme i Nepal cyklade han tills vägen tog slut i byn Jiri, totalt närmare 11 500 km. Med sig på cykeln hade han allt han behövde för att bestiga Mount Everest, världens högsta berg. Allt från tält, sovsäck, kläder till klätterutrustning och så mat för ungefär två månader på berget fanns med i packningen. Väl i Jiri lastade han om till ryggsäck och började den flera veckor långa vägen till foten av Mount Everest. Packningen vägde närmare 70 kilo.

I baslägret

I början av april nådde Göran till slut baslägret på dryga 5200 meters höjd och en ny utmaning tog vid. Nu började klättringen mot toppen och istället för att använda de rep och stegar som sats upp av andra expeditioner gjorde Göran en helt egen och ny rutt förbi det omtalade isfallet och som första person vårsäsongen 1996 gav han sig på sitt första toppförsök den 3 maj.


Svåra förhållanden på berget och en redan trött Göran gjorde att han inte nådde toppen, utan tvingade sig själv att vända med enbart 100 meter kvar till toppen. Ett svårt, men helt rätt beslut. Bara några veckor senare omkom 13 personer på berget, många av dem helt i onödan, då de inte klarat av att fatta samma beslut.

Till toppen

Efter nästan två månader på berget lyckades Göran så den 23 maj 1996 nå toppen och bevisa att man klarar mycket mer än man tror och med betydligt mindre medel - att med egen kraft ta sig hela vägen upp, och ner igen. Toppen är bara halvvägs - Göran skulle ju cykla hem också.